Всеукраїнський колцентр:

(044) 299-58-34

Експлуатована покрівля: освоїти до останнього сантиметра

Тотальна урбанізація – світовий тренд ХХІ століття. Українські реалії цілком відповідають цим течіям. Інтенсивно розвивається міська забудова. Вимоги сучасності поряд з архітектурною і комерційною привабливістю будівель піднімають питання їх енергоефективності, впливу на навколишнє середовище і раціонального використання простору. І тут присутній дисбаланс – забудовують земельні ділянки, зростає висотність об’єктів, а ось верхній ярус, покрівлю, освоюють дуже повільно. Це поле для діяльності архітекторів і проектувальників ще вільне і дуже перспективне.

Використовувати в місті плоску покрівлю виключно для захисту від опадів помилкове рішення. Вигідніше її зробити експлуатованою. Тут буде доречно розмістити річну зону фуд-кортів, оглядовий майданчик із місцями для відпочинку, облаштувати SPAзону, басейн. Таку покрівлю можна зробити «зеленою», причому вибір ідей ландшафтного дизайну великий – від мінімалістичних варіантів висадки газону з невеликими клумбами до амбітних – розбивки міні-парків (мал.1).

risunok-1-ekspluatiruemaya-krovlya

Експлуатована покрівля може бути використана і практичніше, наприклад, під парковку. Що цікаво, аналогічне рішення може бути прийняте і при спорудженні підземних паркінгів біля тих же ТРЦ, офісних центрів і житлових комплексів. При цьому фінішним покриттям стане асфальтобетон або тротуарна плитка.

Експлуатована покрівля – ефективне й економічно вигідне рішення

Доцільно експлуатовану покрівлю робити інверсійною. У такій конструкції пароізоляцію розміщують зверху гідроізоляційного шару (мал.2). Така черговість-перевертень має ряд переваг: надійно захищає гідроізоляцію від механічних пошкоджень під час монтажу, експлуатації та температурних перепадів. Гідроізоляція знаходиться при постійній плюсовій температурі, що в кілька разів підвищує довговічність матеріалу і, відповідно, термін служби всієї конструкції.

У конструкції інверсійної покрівлі гідроізоляція захищена від механічних пошкоджень і перепадів температури

Важливий вузол інверсійної покрівлі – організований водовідвід. Атмосферні опади відводять в кілька етапів. Збирають воду з поверхні конструкції за допомогою лінійного і точкового водовідведення. Коректні розрахунки і монтаж попередять появи калюж на покрівлі і підтоплення. Воду, що просочилася через фінішне покриття, допоможе відвести дренажний шар, покладений по всій поверхні покрівлі. Добре себе зарекомендувало використання шиповидної мембрани «Изолит» в комплексі з геотекстилем Typar SF (Тайпар СФ). Ці два матеріали разом створюють дренажну порожнину, здатну відвести великий обсяг води (близько 5 л / м.кв. за секунду). Потрібно відзначити, що використання такого виду дренажу замість традиційного (дренаж з зернистого матеріалу) істотно полегшує вагу покрівлі і зменшує затрати праці виконуваних робіт.

document-page-001

Для більш ефективної роботи всієї системи доцільно використовувати дворівневі воронки, що збирають воду з фінішного та дренажного покриття і, якщо необхідно, з шару гідроізоляції.

Підбираючи геотекстиль для інверсійних покрівель, дренажу фундаменту, промислових підлог або парковок слід звернути увагу на його основні характеристики. Багато хто вважає, що головний критерій вибору – щільність, тобто вага матеріалу. Такий підхід є хибним. Відповідно до рекомендацій будівельних норм України та Європи, підібрати геотекстиль слід за його водопроникністю, розміром пор, статичному продавлюванню СBR, міцності на розрив та іншим показникам. За словами експертів в даній області, технічних фахівців компанії MIZOL, такі випробування пройшли лише термічно скріплені геотекстилі. Інші види геотекстилей – голкопробивні – через свою структуру погано працюють як фільтр і сприймають динамічні навантаження гірше. Під час їх монтажу складно уникнути проблем, голкопробивні геотекстилі деформуються і рвуться ще в процесі монтажу. При експлуатації такі матеріали забиваються частками грунту. В результаті цього страждає функціональність всієї дренажної системи.

На відміну від голкопробивних, термічно скріплений геотекстиль Typar SF володіє необхідними характеристиками і властивостями для використання в дренажних системах.

Унікальна технологія виробництва Typar SF перевірена часом. Його використовують вже понад 35-років по всьому світу. Якість і надійність матеріалу гарантує виробник – світовий лідер в області інноваційних продуктів компанія DuPont.

В Україні Typar SF добре зарекомендував себе на об’єктах комерційної, промислової та житлової забудови, при будівництві спортивної інфраструктури. Наприклад, матеріал використовували на стадіоні «Донбас Арена», і переконатися в його надійності і ефективності вже випала нагода. Під час матчу Євро-2012 між збірними України і Франції пішов сильний дощ. Утворилося величезне скупчення води, і матч довелося зупинити, але як тільки дощ закінчився, поле було знову готове для гри. Дренажна система блискуче впоралася із завданням.


Технічні консультації MIZOL:

050 566 78 78